1934 anlades på platsen en flygplansfabrik och i samband med detta också tre landningsbanor. 1945 besattes området av sovjetiska trupper och året efter förlades även luftstridskrafter hit. 1947 började den civila lufttrafiken att byggas upp och flygplatsen utökades ett flertal gånger fram till återföreningen 1990. Genom att flygplatsen låg utanför Berlin, kunde den utnyttjas av flygbolag från hela världen. Detta gjorde också, att den var intressant för befolkningen i Väst-Berlin, dels därför att man från Schönefeld kunde nå andra flygplatser inom östblocket och senare även i Västeuropa, dels därför att resorna därifrån var betydligt billigare än i väst. Från 1976 fanns en egen terminal för transitresenärer till Väst-Berlin, avgränsad från de övriga terminalerna. För dessa passagerare fanns en särskild pass- och tullkontroll samt därefter en direkt busslinje från flygplatsen till flera hållplatser i Väst-Berlin. Linjen upprätthölls fram till 1990. Detta förfarande innebar en väsentlig tidsvinst för transitresenärerna.
Hotell i Berlin finns på Sembo
Efter återföreningen 1990 fick Schönefeld vidkännas en betydlig nedgång i antalet passagerare. Anledningen var dels att det tidigare östtyska flygbolaget Interflug lades ned och dels att andra flygbolag föredrog Tegel, som var modernare och låg närmare stadskärnan. Sedan dess har flygplatsen i stort använts av charterflyget. Från 2003 har den blivit bas för lågprisflyget med representanter som Ryanair, German Wings, Norwegian och easy Jet. Sedan 2012/13 har German Wings sina flesta avgångar från Tegel. Fortfarande trafikerar dock ryska Aeroflot flygplatsen med sina klassiska linjer till Moskva.
Tack vare övergången till lågprisflyg har antalet flygpassagerare stigit kontinuerligt från 1,6 miljoner 2003 till 7,2 miljoner 2014. Flygplatsen har anknytning till Berlin genom S-Bahn och busslinjer.
I likhet med Tegel skall Schönefeld ersättas av den nya flygplatsen Berlin Brandenburg, när den blir färdig.
Berlin Schönefeld flygplats
Foto: Claudio Divizia / Shutterstock.com